Z całą pewnością możemy zaliczyć acerolę do superfood, o których pisaliśmy już wiele razy. Jest znana także jako wiśnia z Barbadosu, wiecznie zielony krzew, który można znaleźć w Ameryce Środkowej. Obecnie acerola kojarzy nam się bardziej z suplementacją niż owocami uderzająco podobnymi do wiśni, wszystko dlatego, że jest podstawą wielu leków i preparatów zawierających witaminę C.
Spożycie 3 owoców aceroli, właściwie zaspokaja całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka. Dlaczego ta witamina jest tak ważna dla naszego organizmu? Przede wszystkim wspomaga odporność. To główny powód oblężenia rynku farmaceutycznego produktami zawierającymi witaminę C. Dzięki możliwościom przeciwutleniającym, wspomaga pracę układu krążenia np. może zapobiegać miażdżycy i zapobiegać udarowi mózgu. Do mniej znanych właściwości witaminy C należą wzmacnianie kości i stawów. Najbardziej charakterystycznymi objawami niedoboru tej witaminy są szybkie męczenie się, osłabienie, krwawiące dziąsła, bóle mięśni, stawów i skłonności do występowania siniaków.
Acerola jest właściwie rekordzistką jeżeli chodzi o skład substancji odżywczych, zawiera w dużym stężeniu m.in.: wapń (bierze udział w przemianie materii, podstawowy budulec kości i zębów), fosfor (uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, jest również składnikiem budulcowym kości, zębów, tkanek mięśniowych i błon komórkowych), potas (buduje aminokwasy i białka, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową) czy magnez (usprawnia szare komórki, poprawia pamięć i intensywność skupienia) i inne witaminy E (zapobiega zakrzepom- zlepianiu się płytek krwi, uczestniczy w przesyłaniu sygnałów nerwowych), B6 (bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny i przeciwciał), tiamina (wspomaga pracę układu krwionośnego, wspomaga pracę nerek) oraz kwas foliowy (reguluje działanie hormonu wzrostu, działa krwiotwórczo).
Po acerolę warto sięgnąć nie tylko w razie wymienionych powyżej objawów. Dzięki dużej licznie składników w niej zawartych, acerola jest jednym z podstawowych elementów kremów do twarzy i specyfików przeznaczonych do skóry trądzikowej, ale także wrażliwej i suchej – uelastycznią, odbudowuje, regeneruje. Wpływa również na procesy wytwarzania hormonów i transmiterów, więc ma znaczenie dla działania całego organizmu. Oprócz tego podbiła jeszcze przemysł spożywczy, w którym króluje jako dodatek do konfitur, marmolad, deserów czy napoi. Acerola źle znosi transport i długie przechowywanie, dlatego owoce najlepiej szybko przerobić na sok, czy koncentrat.
W sklepach możemy dostać ją w kilku rodzajach jako sproszkowany ekstrakt w wersji BIO, który można łączyć z wodą, sok oraz najbardziej popularne tabletki, do ssania lub połykania. Ceny rynkowe aceroli (w zależności od formy w jakiej jest sprzedawana) wahają się od 30 do 80 zł.