W m.in. Sopocie i Gdyni pracowała ekipa realizująca projekt dla Amerykańskiej Telewizji Publicznej PBS/APT. Ekipa nakręciła jeden z odcinków serialu o Polsce pt. „Flavour of Poland”. Filmowcy robili ujęcia na molo, Placu Przyjaciół Sopotu i Bohaterów Monte Cassino, Hipodromie, w kawiarence Solanka w Domu Zdrojowym, przy grzybkach inhalacyjnych oraz w restauracji Secretariat na Hipodromie, gdzie zaserwowano zupę kokosową tajską z owocami morza i dorszem oraz pieczonego halibuta. W Gdyni filmowcy postawili na Orłowo i zlokalizowaną przy molo Tawernę Orłowską.
Polsko-amerykańska grupa producencka z USA – Ind.ependent Film Factory, Inc, we współpracy z Amerykańską Telewizją Publiczną WTTW / Public Broadcasting Service (PBS/APT), realizuje po raz pierwszy w historii, pierwszą serię 13-odcinkowego programu o Polsce z cyklu „culinary travel”, który zostanie wyemitowany w Amerykańskiej Telewizji Publicznej PBS/APT jesienią 2019 r.
Prowadząca program to amerykańska aktorka polskiego pochodzenia – Aleksandra August. Urodzona w Polsce, wychowana w Stanach. Obecnie mieszka w Los Angeles, CA. Wyrusza do Polski w celu bliższego poznania Jej rodzinnego kraju. W każdym odcinku odwiedzi inny region Polski, opowie o historii, dziedzictwie, zabytkach, kulturze tego miejsca. Zapozna amerykańskiego widza z bogatą historią Polski, tradycją i różnorodnością danego miasta, regionu. Odkryje tajemnice zarówno tej bogatej historycznie jak i nowoczesnej kuchni, dzieląc się nimi z przyjaciółmi w Ameryce. Potrawy charakterystyczne dla poznawanych miejsc oraz produkty regionalne staną się dla niej punktem wyjścia do odtworzenia danego przepisu we własnej kuchni.
Sopot uraczył gości przepięknymi widokami oraz zupą kokosową z owocami morza i dorszem oraz pieczonym halibutem. Zdjęcia odbyły się 24 maja.
Na miejsce do nagrań w Gdyni wybrano malownicze Orłowo. To właśnie tu, przy znanej Tawernie Orłowskiej prowadząca pokazywała w wyjątkowo nadmorskim klimacie cały proces przygotowywania grillowanych ryb, począwszy od samej wyprawy kutrem, którą uwieczniono podczas zdjęć w Gdyni. To nie wszystko, bo w ramach odcinka poświęconego regionowi Pomorza ekipa odwiedziła też m.in. tereny portowe i Gdańsk. Oprócz samego gotowania postarają się też przybliżyć najważniejsze wątki historyczne związane z regionem.
W ramach Projektu „Flavor of Poland” pokazana zostanie prawdziwa Polska, gdzie tradycja i tysiącletnia historia miesza się z nowoczesnością i innowacją. Poszczególne polskie regiony będą miały wyjątkową okazję do zaprezentowania swoich walorów i wypromowania się. Cała seria 13 odcinków „Flavor of Poland” trafi do emisji PBS/APT na okres 3 lat i rozpowszechniona będzie w ponad 340 publicznych stacjach telewizyjnych w całych Stanach. Ponadto powstaje strona internetowa w języku angielskim, która pełnić będzie rolę portalu, encyklopedii o Polsce. Amerykanie będą poznawać Polskę w pigułce.