Cholina to ważny składnik odżywczy, który jest niezbędny dla zdrowia mózgu, inteligencji i sprawności synaptycznej układu nerwowego. Jest ona wykorzystywana w mózgu zarówno jako prekursor acetylocholiny – neuroprzekaźnika ważnego przede wszystkim dla pamięci – jak i jako składnik utrzymujący zdrowe błony komórkowe.
Skąd czerpiemy cholinę?
Cholinę pozyskujemy z niektórych pokarmów w naszej diecie, ale szacuje się, że 90% populacji nie otrzymuje jej w zalecanej dziennej ilości. Niejeden catering dietetyczny Gdańsk reklamuje się wysoką zawartością składników odżywczych. Jednak tylko te najlepsze mogą pochwalić się bilansowaniem diety o tak ważne, a równocześnie nieoczywiste składniki, do których zalicza się cholina.
Czym jest cholina?
Cholina (2-hydroksy-N,N,N-trimetylo-etanamina) jest rozpuszczalnym w wodzie składnikiem odżywczym, który jest blisko spokrewniony z witaminami z grupy B. Podczas gdy nasz organizm naturalnie wytwarza niewielką ilość tego związku, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie potrzebujemy zewnętrznych źródeł w postaci diety i suplementów.
Rola choliny
Ten niezbędny składnik odżywczy jest wykorzystywany w wątrobie do zapobiegania odkładaniu się tłuszczu, ale jego najważniejszą rolą jest udział w funkcjonowaniu niektórych funkcji układu nerwowego i mózgu. Cholina jest wykorzystywana do rozwoju i utrzymania zdrowia komórek mózgowych, zwłaszcza poprzez poprawę zdolności sygnalizacyjnych, integralności strukturalnej i płynności błon neuronalnych.
Niedobory choliny – zagrożenia
Niedobór choliny może znacznie pogorszyć pamięć i funkcje poznawcze, utrudnić koncentrację, a nawet wpływać na nastrój. Przyjmowanie choliny jest szczególnie ważne w późniejszym okresie życia, kiedy to zmniejszona produkcja acetylocholiny może spowodować pogorszenie zdolności poznawczych, demencję starczą, a nawet chorobę Alzheimera. Stwierdzono, że zapotrzebowanie na cholinę jest szczególnie wysokie u dzieci rozwijających się w łonie matki, kiedy to powstaje około 50 000 neuronów na sekundę. W jednym z badań na zwierzętach stwierdzono, że ciężarne matki, którym podawano większe ilości choliny, miały potomstwo o wyższym ilorazie inteligencji niż ich odpowiedniki o niższym spożyciu.
Cholina, a acetylocholina
Kolejnym kluczowym zadaniem choliny jest promowanie aktywności układu cholinergicznego poprzez syntezę acetylocholiny. W mózgu znajduje się około 86 000 000 000 neuronów, które komunikują się ze sobą głównie poprzez przekazywanie różnych sygnałów chemicznych zwanych neuroprzekaźnikami. Acetylocholina jest jednym z neuroprzekaźników najbardziej zaangażowanych w procesy związane z pamięcią, zachowaniem, odtwarzaniem, rozumowaniem matematycznym i werbalnym, planowaniem i koncentracją.
Powstaje ona w mózgu, gdy cząsteczka octanu łączy się z cząsteczką choliny, jednak jeśli w organizmie nie ma wystarczającej ilości choliny, może to prowadzić do niedoboru acetylocholiny. Gdy w neuronach jest wysoki poziom acetylocholiny, można odnieść wrażenie, że myśli są bardziej klarowne, a szybkość przyswajania informacji jest większa. Niższy poziom może wiązać się ze zwiększoną nieuwagą, trudnościami z zapamiętywaniem nowych informacji, zmniejszeniem energii i charakterystycznym uczuciem „mgły mózgowej”.

