CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, to wielonienasycony kwas tłuszczowy. Organizm człowieka nie posiada zdolności do jego syntetyzowania, jest on jednak uważany za niezbędny składnik odżywczy. CLA w małych ilościach zawarty jest w wielu produktach spożywczych, szczególnie w wołowinie i przetworach mlecznych. Co ciekawe, gotowanie zwiększa zawartość CLA w mięsie. Oleje roślinne oraz rybne zawierają niewielkie ilości tego kwasu jednak CLA na potrzeby suplmentów diety pozyskiwany jest z oleju słonecznika bogatego w kwas linolowy. Zmiany w sposobie hodowli bydła spowodowały zmniejszenie zawartości CLA zarówno w mięsie, jak i produktach mlecznych. Dzięki odpowiednim modyfikacjom diety bydła, możliwa jest zmiana zawartości CLA w mleku i mięsie.
Według szacunków, przeciętnie dieta zawiera ok. 150 mg CLA. Pochodzi on głównie z produktów mlecznych (mleka, sera i masła) oraz mięsa. CLA bierze udział w procesach związanych z głównie z gospodarką tłuszczową. Jest niezbędny dla dostarczania tłuszczu do komórki. Transportuje też glukozę do komórek i ułatwia jej wykorzystanie. Raczej buduje mięśnie niż jest zamieniany w tkankę tłuszczową. To właśnie dzięki temu przypisuje mu się działanie sprzyjające odchudzaniu. CLA jest również antyoksydantem oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Największe zainteresowanie budzi jednak możliwość wykorzystania suplementów CLA w kuracjach odchudzających. Wyniki badań przeprowadzonych na zwierzętach są bardzo obiecują- ce. W modelach zwierzęcych, w zależności od badania wykazano redukcję akumulacji tkanki tłuszczowej, a zwiększenie akumulacji białka, bez żadnych modyfikacji diety, zmniejszenie spożycia oraz zwiększenie metabolizmu i redukcja tkanki tłuszczowej, zwiększenie beztłuszczowej masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej bez zmian masy ciała.