Inne

Czekolada nie pyta… czekolada rozumie! Dlaczego warto ją jeść?

 

Podjadamy ją chętnie nie tylko wtedy kiedy mamy zły humor, ale także czujemy spadek energii. Wielu dietetyków twierdzi, że czekolada to nic innego, jak tylko niepotrzebny cukier i tłuszcz. My jednak widzimy w niej o wiele więcej! O ile jemy ją w odpowiednich, kontrolowanych ilościach, spożycie tej słodkości wcale nie powinno wywoływać w nas wyrzutów sumienia.

Jest ogromnym źródłem energii oraz kopalnią magnezu i wapnia. Tak, mowa o czekoladzie, jednak jak to często bywa, może mieć również negatywny wpływ na zdrowie. Oczywiście, jej największymi fanami są dzieci, ale z wiekiem, powinniśmy doceniać nie tylko jej cudowny smak, ale także szereg pozytywnych działań, jakie może zaoferować naszemu organizmowi.

Przede wszystkim ukłon w jej stronę powinny oddać osoby, które borykają się z problemami układu krwionośnego. Czekolada zawiera m.in. sporo miedzi i żelaza, witaminy grupy B, a także witaminy A, E, które współpracując z tłuszczem roślinnym, zapobiegają rozwijaniu się szkodliwego cholesterolu – najczęstszej przyczyny wylewów.

Nie można zapomnieć o jej dobroczynnym wpływie na nasze samopoczucie; czekolada pobudza bowiem produkcję endorfin i wpływa na zwiększenie poziomu serotoniny, przez co jest polecana w podczas stanu osłabienia, zmęczenia czy depresji. Według badań wpływa też pozytywnie na funkcjonowanie układu moczowego, w szczególności nerek.

Jednak, trzeba pamiętać, że działanie zdrowotne ma jedynie gorzka odmiana czekolady. To w niej znajdują się wszystkie substancje wspierające organizm. Im więcej procent kakao zawiera tym lepiej. Według badań prowadzonych w Ameryce i wbrew temu, co tradycyjnie powtarza się w polskich domach, gorzka czekolada nie szkodzi zębom, ani nie potęguje problemów skórnych np. trądziku. Smacznego!

Udostępnij

Zostaw pierwszy komentarz

Obserwuj nas