O diecie orkiszowej św. Hildegardy słyszało pewnie wielu z Państwa. Produkty, które można według niej spożywać oraz styl życia wyzwalają w organizmie naturalne siły obronne, które zwalczają choroby duszy i ciała.
Dieta orkiszowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych planów żywieniowych. Dieta ta jest wskazana nie tylko dla osób, które zmagają się z wieloma chorobami, ale także dla tych, którzy są zdrowi, a chcą oczyścić organizm. Dieta ta wskazana jest dla kobiet starających się o dziecko, bowiem orkisz nie tuczy, a dostarcza wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych zapewniających zdrowy rozwój dziecka. Dieta ta jest zatem lecznicza i oczyszczająca, zawiera składniki wspomagające m.in. pracę serca, układu pokarmowego i odpornościowego, leczy także choroby psychiczne.
Orkisz jest bogaty w błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę jelit, metabolizm i obniża poziom cholesterolu, dostarcza wielu witamin i minerałów. Zawiera także kwasy z grupy omega 3, które wspomagają pracę serca, polecany jest więc dla osób, które przeszły zawał serca lub zmagają się z jego chorobami. Jeśli więc nasz organizm jest osłabiony i brak nam energii ta dieta jest dla Nas! w ziarnach orkiszu znajduje się rodanid (naturalny antybiotyk), który zapewnia zdrowie, siłę i sprawność fizyczną, oraz podwyższa poziom naszej energii. Orkisz polecany jest także dla nerwusów, bo dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu i magnezu wzmacnia układ nerwowy. Nie mogą go spożywać chorzy na celiakię, bo zawiera gluten. Bogaty jest jednak w krzem, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Czołowym produktem w tej diecie jest zatem orkisz. Ważne jest jednak aby wyeliminować całkowicie cukier i produkty przetworzone. W diecie św. Hildegardy mile widziane jest także spożywanie kasztanów jadalnych i kopru włoskiego. Kasztany można spożywać w każdej postaci – surowe, gotowane, pieczone, a koper włoski należy jeść surowy. Po co można jeszcze sięgać?
Po kaszę, pieczywo razowe, makaron razowy, otręby. Słodkości i kawę winno się spożywać przede wszystkim z orkiszu. Z orkiszu ponadto można przyrządzić zupy, kotlety, sałatki, ciasta, itd. Do diety św. z Bingen trzeba włączyć także fasolę, pietruszkę, czosnek, cebulę gotowaną), marchew i buraki, jabłka, gruszki, porzeczki, wiśnie, owoce morwy, pigwy, jeżyny, owoce dzikiej róży. Od czasu do czasu można sięgać po nabiał.
Św. Hildegarda oprócz diety poleca także: przebywanie tylko i wyłącznie w miłej atmosferze, brak pośpiechu podczas posiłków, dokładne przeżuwanie pokarmów, korzystanie z kąpieli w saunie, szczotkowanie ciała na sucho, spożywanie ziół, noszenie lnianych ubrań, a przede wszystkim – medytację i modlitwę.
Zasady długowieczności wg św. Hildegardy:
– Czerpanie energii życiowej z czterech żywiołów – ognia, wody, powietrza i ziemi – poprzez kontakt z przyrodą, i stosowanie naturalnych metod leczenia.
– Dbanie o jakość spożywanych produktów.
– Równowaga między snem, a czuwaniem (niezbędna na co dziennej regeneracji organizmu)
– Regularne oczyszczanie organizm, np. poprzez posty, stawianie baniek, medytowanie i modlitwę.
– Zamienianie naszych wady w cnoty – zapewniając sobie tym samym zdrowie duchowe i zdrowie ciała.