Winogrona są słodkie, soczyste, smaczne i chyba nie ma osób, które ich nie lubią. Ale oprócz tego mają też szereg właściwości leczniczych i odżywczych, dzięki czemu jeszcze chętniej powinniśmy po nie sięgać.
Ich zbawienny wpływ na nasz organizm jest znany od tysiącleci. Wówczas znalazły zastosowanie m.in. jako środek na dolegliwości układu pokarmowego, skaleczenia i rany. Są bogate w witaminy C, A, te z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, a nawet jod. Dziś również medycyna niekonwencjonalna korzysta z właściwości winogron, bo przecież winogrona to nie tylko surowe owoce, ale też sok, wino, rodzynki, a nawet olej z pestek rośliny. Powstał nawet dział zajmujący się leczeniem przy pomocy winnych jagód – ampeloterapia.
Wart podkreślenia jest fakt, że winogrona posiadają właściwości antynowotworowe. Co prawda nie leczą raka, ale zabijają jego namnażające się komórki, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi choroby. Za te właściwości odpowiadają flawonoidy obecne w pestkach, skórkach i szypułkach oraz witaminy A i C, które są naturalnymi przeciwutleniaczami usuwającymi z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych. Badania potwierdzają, że wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki raka prostaty, jelita, żołądka, płuc i skóry.
Winne jagody są także cennym źródłem polifenoli, które chronią przed uszkodzeniem narządów w zespole metabolicznym. Są zatem polecane osobom posiadającym tzw. otyłość brzuszną wraz z cukrzycą typu 2 czy nadciśnienie tętnicze. Zdaniem naukowców owoce winogron pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć odporność na insulinę, a więc zmniejszają ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz rozwoju chorób serca i cukrzycy. Prócz tego podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL oraz hamują utlenianie „złego” cholesterolu LDL, zapobiegając tym samym miażdżycy. Liczne badania dowodzą, że spożywanie wina, przede wszystkim czerwonego korzystnie wpływa na zdrowie osób zagrożonych wystąpieniem którejś z wymienionych chorób.
Ostrzegamy jednak, że diabetycy nie powinni przesadzać z jedzeniem winogron. Mimo ich pozytywnego działania zapobiegającego tej chorobie, osoby cierpiące na nią powinny mieć na względzie fakt, iż kiść owoców zawiera równowartość 5 kostek cukru.
Panie powinny szczególnie pokochać winogrona, ponieważ sprzyjają naszej urodzie. Dzięki obecności licznych pierwiastków, m.in. miedzi, chromu, cynku i potasu pozytywnie wpływają na elastyczność i jędrność skóry. Towarzyszące im mangan i żelazo nadają cerze ładny koloryt. Potrafią też łagodzić stany zapalne i podrażnienie naskórka. Posiadaczkom cery tłustej pomogą zredukować nadmierne wydzielanie sebum.
Ale przecież piękny wygląd to nie tylko skóra. Winogrona są także sprzymierzeńcem naszej sylwetki, albowiem dzięki zawartemu w nich resweratrolowi wspomagają redukcję masy ciała i rozpad tkanki tłuszczowej. Dla tych, którym nie odpowiada smak owoców winogron, a także chciałyby odczuć ich pozytywny wpływ na organizm, mamy dobre wieści – naukowcy dowiedli, że garść świeżych liści winorośli dodana do gorącej wody działa odtruwająco i oczyszczająco na skórę. Taka kąpiel polecana jest zwłaszcza wieczorem, bowiem odpręża i poprawia samopoczucie.
Mając na uwadze korzystny wpływ tych słodkich owoców zaprośmy je do naszego jadłospisu, pamiętając jednak, że co za dużo, to niezdrowo.

