Inne

Jajko w diecie… Odchudza czy tuczy?

 

Niektórzy w walce z wagą stosują zasadę – im mniej zjem tym więcej schudnę. Nie jest to jednak prawda. Jak donoszą dietetycy – jeśli zjemy zbyt mało składników odżywczych niezbędnych dla funkcjonowania naszego organizmu, a tym samym kalorii wcale nie musimy schludność. Nasz organizm bowiem przestawi się na tryb oszczędzania i większość tego, co zjemy będzie magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Co zatem warto jadać?

Najlepiej sięgać po białko. Dobrym jego źródłem będą ryby morskie np. łosoś czy jajko. Temu drugiemu produktowi w sposób szczególny warto się przyjrzeć. Jest ono bowiem źródłem pełnowartościowego białka o dobrej przyswajalności. Białko jajek jest cennym budulcem mięśni ito właśnie je odżywia – nie odłoży się w tkance tłuszczowej. Organizm dosyć wolno i mozolnie trawi białko, a do wytężonej pracy zużywa dodatkowe kalorie – szczególnie energię nagromadzoną w niechcianych fałdkach.

Do strawienia aminokwasów pochodzących tylko z jednego jajka zużywamy 35 kcal. Jedząc dwa jajka, zużywamy aż 70 kcal na samo ich przyswojenie. W jajku, tym razem głównie w jego żółtku, jest też sporo witaminy B12, inaczej zwanej kobalaminą. Witamina także ma swój udział w rozprawianiu się z tłuszczem. Co więcej, wspomaga procesy krwiotwórczości i przeciwdziała anemii. A jedno jajko o wadze 50 g zawiera jedynie 78 kcal!

 

Udostępnij

Zostaw pierwszy komentarz

Obserwuj nas