Wątroba jest jednym z najważniejszych organów, odpowiada za wiele funkcji w organizmie, jak np. wytwarzanie istotnych białek. Ma także swój udział w wielu procesach przede wszystkim trawienia i termoregulacji. Dlatego dobra kondycja wątroby powinna być jednym z naszych zdrowotnych priorytetów. Paradoksalnie, bardzo łatwo doprowadzić ją do złego stanu, zaśmiecając organizm niezdrowym jedzeniem i używkami.
Dieta oczyszczająca zatem przyda się każdemu z nas, ponieważ często sami doprowadzamy do uszkodzenia wątroby, nawet nie mając o tym pojęcia. Oprócz nadużywania alkoholów, na wątrobę negatywnie wypływa nadmiar tłuszczów, pod wpływem których stłuszcza się tj. w wyniku nagromadzenia za dużej ilości tłuszczów, wątroba nie nadąża z ich przemianą i przesyłaniem do dalszych układów, przez co powiększa się i nie działa prawidłowo. Stłuszczaniu się sprzyjają: nadużywanie leków i suplementów, niekontrolowane diety odchudzające i głodówki.
Jak więc skutecznie wspomóc wątrobę? Warto wyjść od rozwiązań naturalnych i zmiany nawyków żywieniowych. Typowa kuracja lecznicza dla wątroby trwa 8 tygodni i oprócz częstszych posiłków (6 razy dziennie, nie stałych 3), pomocne są zioła regeneracyjne. Najbardziej popularny jest ostropest plamisty, który jest źródłem potrzebnej wątrobie, odtruwającej i regulującej sylimaryny.
Najczęściej polecany jest osobom chorującym na marskość wątroby. Skuteczne są także wyciągi z liści i korzeni karczocha, chroniącego komórki wątrobowe i wspomagającego procesy trawienne. Dobre działanie ma również świetnie znany nam mniszek lekarski, który wpływa na produkcję żółci. Podobnie dziurawiec, który zapobiega powstawaniu kamieni i również wspomaga proces trawienia.
Ziołolecznictwo jest coraz bardziej popularne. Jest stanowczo dużo lepszym, mniej inwazyjnym wyjściem, niż leki, które przecież i tak zawierają składniki naturalne, jednak w otoczce niepotrzebnej dla organizmu chemii. Dla własnego zdrowia warto obserwować działanie wątroby i podjąć kurację ziołową, szczególnie, gdy dostajemy od organizmu takie sygnały, jak: biegunka, nasilenie się dolegliwości alergicznych, zawroty głosy, zabarwienie spodu języka na żółto, czy zaczerwienienie wnętrza dłoni w okolicach kciuka. Jeśli doskwiera Ci także uczucie gniecenia i rozpierania z prawej strony pod żebrami to fakt, że wątroba jest przeciążona! A przecież wytwarza żółć niezbędną do trawienia i oczyszczania krwi z toksyn.
Co warto dołączyć do diety, żeby wzmocnić naszą wątrobę? Warzywa: burak, marchew, brokuł rukola, kapusta, kalafior, szpinak, czosnek, awokado. Owoce: grejpfrut, jabłko, limonki i cytryny, orzechy włoskie. Ważne są także przypraw jak kurkuma. Ulubiony napój wielu z nas – kawę – warto także zastąpić czymś „lżejszym” dla wątroby czyli zieloną herbatą.
Trzy zioła, które usprawnią pracę wątroby:
– Ostropest plamisty – zawiera naturalny kompleks flawonoidów – sylimarynę, który jest o wiele skuteczniejszy niż te otrzymywane na drodze syntezy chemicznej. Sylimaryna chroni przede wszystkim wątrobę przed toksynami, działa przeciwzapalne, regenerująco, zapobiega marskości, tworzeniu się kamieni żółciowych.
– Karczoch – jego kwiatostany zawierają prebiotyk – inulinę, a liście i korzeń karczocha – cynarynę. Pobudza ona wydzielanie żółci oraz przyśpiesza opróżnianie woreczka żółciowego. Karczoch obniża też poziom cholesterolu.
– Dziurawiec – bardzo skuteczny środek żółciopędny, zawarte w nim flawonoidy działają rozkurczowo na drogi żółciowe oraz zapobiegają tworzeniu kamieni. Warto spożywać herbatkę po tłustym posiłku, gdyż skutecznie wspomoże trawienie.
.