Inne

Kiwi na nadciśnienie?

 

Bogate w przeciwutleniacze oraz witaminę C i E owoce kiwi pomagają obniżyć wysokie ciśnienie, które jest jednym z czynników chorób serca – wynika z badań norweskich naukowców.

Jak podają autorzy badań, w grupie spożywającej trzy owoce kiwi dziennie monitorowane przez 24 godziny ciśnienie skurczowe było średnio o 3,6 mm Hg niższe niż w przypadku osób, które do jadłospisu włączyły jedno jabłko dziennie. Owoce kiwi znane są ze swych ponadprzeciętnych walorów odżywczych, co sprawia, że cieszą się dużym zainteresowaniem naukowców. Badania wskazują, że regularne spożywanie tych zielonych owoców może zredukować ryzyko nowotworów, zakrzepicy czy udaru.

Obecnie norweski zespół planuje przeprowadzenie szerzej zakrojonych badań, by potwierdzić wyniki swojej analizy

Udostępnij

Zostaw pierwszy komentarz

Obserwuj nas