Dieta to nie tylko wiosenne wyzwanie, kiedy chcemy zrzucić parę kilko. Dieta to dobre nawyki i styl życia. Po co sięgać, aby naszemu organizmowi ułatwiać funkcjonowanie? Co pić i jeść by podreperować zdrowie?
Awokado – masło doskonałe
Słyszeliście o tatarze z awokado i cebuli? Jeśli nie koniecznie pokrójcie cebule bardzo drobno i wymieszajcie z awokado, tak by powstała pasta. To dokonała bomba witaminowa oraz skarbnica witamin i minerałów. Awokado warto także zastąpić masło. Ochroni ono serce, przeciwdziała nadciśnieniu, przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Detoksykacyjne właściwości owoc ten zawdzięcza obecności glutati onu, który neutralizuje wolne rodniki i oczyszcza ciało z pestycydów. Potas zawarty w owocu obniży ciśnienie krwi oraz wyreguluje pracę układu nerwowego, zatem polecane jest dla osób zmagających się z depresją. Zawarte w nim witaminy C, E i A – to silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe.
Cytryna na przemianę materii
Rano wypij na czczo szklankę wody z wyciśniętym sokiem z cytryny. To pomoże oczyścić organizm i wyregulować przemianę materii. O witaminie C i jej właściwościach już nie wspominamy. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Zapach cytryny niektórym pomaga także łagodzić ból głowy. Polecana w łagodzeniu infekcji i wsparciu odporności.
Czosnek przeciw nowotworowi
Czosnek wpływa pozytywnie na libido i wzmacnia wytrzymałość organizmu. Dzięki zawartości antyoksydantów czosnek jest ważnym elementem profilaktyki nowotworów (spowalnia namnażanie się komórek nowotworowych). Ma właściwości dezynfekujące. W czosnku znajdziemy olejki eteryczne oraz lotne i organiczne związki siarkowe, czyli allinę i skordyninę A i B. Czosnek to również flawonoidy, witaminy z grupy B, witamina C, potas, żelazo i magnez. Ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Flawonoidy zawarte w czosnku zapobiegają uszkadzaniu się komórek. Spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, obniża ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu, zmniejsza ilość wolnych rodników, łagodzi bóle głowy. Nie każdy może spożywać czosnek, gdyż wchodzi w reakcję z niektórymi lekami, warto więc zapytać o włączenie go do diety lekarza.
Kapusta – jedz i nie licz kalorii
Kapusta i jej właściwości zdrowotne znane są od wieków. To przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów, źródło fosforu, manganu, miedzi, wapnia, żelaza, witamin A, C, E, z grupy B i siarki, która pomaga pozbyć się z organizmu wszelkich zanieczyszczeń, toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Aby odtruć lepiej organizm lekarze i dietetycy zalecają picie soku z kapusty na czczo, przed śniadaniem. Najzdrowiej jeść surową, a gdy zimą sięgniemy po kiszoną, możemy liczyć na podreperowanie układu odpornościowego.
Nasiona chia na doskonałe zdrowie
Po chia warto sięgać także gdy się jest w pełni zdrowym. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś atlantycki. Są bogate w wapń, a także zwierają wiele żelaza, więcej niż sam szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych niezbędnych dla naszego organizmu substancji.
Nasiona chia:
- pomagają w koncentracji – zalecane dla osób pracujących umysłowo
- wspomagają układ nerwowy łagodząc objawy depresji
- poprawiają pamięć
- zapobiegają demencji u osób starszych
- wspomagają funkcjonowanie wzroku o wiele bardziej niż jagody
- ze względu na dużą zawartość omega-3 polecane dla kobiet w ciąży
- wspomagają metabolizm tłuszczów – polecane dla osób dbających o linię
Woda i to w sporych ilościach
Kto powiedział, że wodę mamy pić tylko latem? Jest to chyba jeden z najlepszych i najzdrowszych napoi. Oczywiście jego smak zależy od naszej pomysłowości. Wody nie wolno dosładzać, ale dodanie do niej cytryny i mięty lub zielonego ogórka już zmieni jej smak. Warto sięgać po wody wyskozmineralizowane oraz chociażby gruzińską wodę „Borjomi”. Ma ona korzystny wpływ na metabolizm węglowodanowy i lipidowy oraz zwiększa tworzenie kwasu adenozynotrójfosforanu (ATP), pomaga w regulacji pH. Naturalna woda mineralna „Borjomi” podnosi odporność i jest skuteczna w zapobieganiu oraz leczeniu chorób układu pokarmowego, poprawia także pracę jelit. Ze względu na unikalny kompleks minerałów pochodzenia wulkanicznego doskonale oczyszcza organizm. Spożywanie tej wody jest wskazane w leczeniu chorób stawów, tkanki łącznej oraz cukrzycy, ma zastosowanie przy zapaleniu błony śluzowej żołądka, wrzodów żołądka, dwunastnicy, przewlekłych chorób wątroby i dróg żółciowych oraz zapalenia woreczka żółciowego. „Borjomi” pomaga również przy zapaleniu dróg moczowych, układu oddechowego, a nawet przy kamicy nerkowej.