Jak słodkie rozkosze dla podniebienia to tylko z… cynamonem. Poprawia on dopływ krwi do mózgu, co powoduje, że szare komórki mają więcej tlenu i składników odżywczych. Zwiększa koncentrację i zapamiętywanie.
Kora cynamonu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, więc przyprawa ta sprawdzi się w walce z przeziębieniami jesienno-zimowymi. Cynamon pomaga również kobietom w ciąży, skutecznie zwalczając mdłości, podobnie jak imbir. Stosowany jest w higienie jamy ustnej, w bólach mięśniowych i menstruacyjnych oraz w czasie problemów trawiennych. Nie ważne czy przyprawiamy nim kawę, mięso czy jemy z lodami.
Naukowcy z Peshawar Agricultural University (Pakistan) dowiedli, że regularnie stosowany zmniejszy problemy sercowo-naczyniowe. Jest sprzymierzeńcem odchudzających się – przyśpiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek, oczyszcza organizm z toksyn. Zjedzenie potrawy lub deseru z cynamonem skutkuje zwiększeniem ukrwienia narządów wewnętrznych, w tym też tych płciowych, ale uwaga – cynamon pod tym kątem działa szczególnie na panie.