Inne

Ostropest plamisty – „oset”, który czyni cuda!

 

Ostropest plamisty wygląda jak znany każdemu oset z różowymi kwiatami. Stosowano go już w starożytności w Azji, Afryce i na południu Europy, jednak współcześnie jest stanowczo bardziej potrzebny, szczególnie patrząc na fakt, że żyjemy w erze pośpiechu i stresu, kiedy problemy często gaszone są smakiem alkoholu.

Ostropest można określić jako produkt „dobry na wszystko”. Roślina swoje właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie, która chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej procesy regeneracyjne. Ponadto wykazuje działanie cytoprotekcyjne – reguluje pracę organizmu, zapobiega powstawaniu wolnych rodników, wspiera pracę żołądka, ochrania wątrobę przed zgubnym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne. Roślina jest stosowana także w leczeniu WZW typu A, B i C. Jej cudowny wpływ na organizm kryje się w działaniu oczyszczającym organizm z toksyn. Tak więc naprawdę ma wpływ na cały organizm.

Ostrosept najbardziej potrzebny jest jednak wątrobie, a sylimaryna zawarta w jego nasionach, to flawonoid, na którego podstawie produkuje się leki na osłonę i regenerację wątroby. Stosowane są one w trakcie leczenia takich chorób jak: choroba alkoholowa, marskość wątroby, zwyrodnienie tłuszczowe, zatrucie grzybami wirusowe zapalenie typu A, B i C. Ostropest plamisty jest wskazany także do stosowania po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby spowodowanych toksynami. Chroni miąższ wątroby i nerek przed działaniem trucizn, takich jak mykotoksyna muchomora sromotnikowego, dwusiarczek węgla, pestycydy, alkohol oraz przyśpiesza wydalenie ich z organizmu. Łagodzi także skutki uboczne farmakoterapii, osłania wątrobę przed lekami, które są używane w terapii antynowotworowej, lekami przeciwwirusowymi w leczeniu AIDS oraz antybiotykami. Oprócz tego zapobiega zapaleniu wątroby, również temu na tle cukrzycowym oraz spowodowanym złą dietą. Ponadto zapobiega marskości wątroby, zwyrodnieniu tłuszczowemu wątroby, oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi i wytrącanie się blaszek miażdżycowych.

Dawkowanie i stosowanie:

W postaci nasion mielonych powinno się przyjmować od 2 do 3 łyżeczki dziennie. Sposób stosowania jest wyjątkowo łatwy i nie sprawia pacjentom dyskomfortu, jak niektóre zioła, ponieważ nie posiada on żadnego smaku, można więc dodawać go do różnego rodzaju potraw. Napar z ostropestu sporządza się, zalewając dwie łyżeczki zmielonej rośliny niewielką ilością przegotowanej wody. Po wypiciu naparu należy zjeść pozostałości ostropestu. Kto powinien stosować? Wszyscy oprócz kobiet w ciąży i karmiących piersią, ale także chorych na niedrożności przewodów żółciowych.

Udostępnij

Zostaw pierwszy komentarz

Obserwuj nas