Najzdrowsze są owoce ciemne. Zawierają więcej antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, chroniących przed nowotworami, starzeniem i nadciśnieniem. W 100 g jest aż 250 mg tego barwnika, a dla porównania – w truskawkach tylko 35 mg.
Poza dużą zawartością antyoksydantów, czereśnie obfitują także w wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk. Ich szczególnie cennym składnikiem jest potas, który niweluje negatywne skutki stosowania soli w naszej diecie. Spora zawartość jodu wzmaga natomiast produkcję hormonów tarczycy, regulujących m.in. przemianę materii. Owoce te regulują również pracę przewodu pokarmowego i poprawiają nastrój. Dzięki witaminie C wzmacniają odporność, a za sprawą witamin z grupy B – korzystnie wpływają na układ nerwowy i wygląd skóry.
Z szypułek czereśni można przygotować napar, który reguluje trawienie, a także stosowany jest przy zapaleniach dróg moczowych. Natomiast żywica, która wycieka z pnia czereśni, rozpuszczona w winie, pomaga w leczeniu kaszlu.

