Inne

Sięgnij po retinol!

 

Retinol, inaczej witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: tranie rybim, wątrobie, mleku, maśle, żółtkach jaj. Natomiast w produktach pochodzenia roślinnego szukać możemy prowitaminy A, czyli karotenu. Najpopularniejszym jest beta-karoten w melonie, mango, pomidorach, szpinaku, sałacie, dyni, groszku zielonym, szczawiu, marchewce, papryce i botwinie.

Witamina A jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Zapobiega kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, odpowiada za prawidłowe rozróżnianie kolorów. Witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry, utrzymuje we właściwej kondycji błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, przewodu pokarmowego i organów płciowych. Zwiększa oporność na zakażenia. I tu ciekawostka – osoby, które dużo pracują przy komputerze, potrzebują większych ilości witaminy A.

Wystarczy obserwować siebie, aby dostrzec niedobór witaminy A. Jej brak to: suche, łamliwe włosy, kruche, wolno rosnące paznokcie, pionowe bruzdy na nich, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, kurza ślepota, zahamowanie wzrostu, osłabione, wrażliwe dziąsła, suchość i szorstkość skóry, wysypka skórna, brak apetytu, bezpłodność, zmniejszona odporność na zakażenia, uczucie zmęczenia, złe samopoczucie i wygląd. Witamina A jest trwałą witaminą i w czasie właściwej obróbki żywności występują jej niewielkie straty, największe przy smażeniu produktów w bardzo wysokiej temperaturze. Witamina ta rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego do potraw, gdzie bazą są rośliny, należy dodać niewielką ilość tłuszczu.

 

Udostępnij

Zostaw pierwszy komentarz

Obserwuj nas