Inne

Siemię lniane – bogactwo minerałów

 

To właśnie bogactwo witamin i innych składników mineralnych sprawia, że można mówić o wysokiej skuteczności produktów powstających z wykorzystaniem siemienia lnianego.

Na pierwszy plan wysuwają się kwasy tłuszczowe wielonasycone określane też często skrótowo jako WNKT. Najbardziej znanymi z WNKT są oczywiście kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, warto więc podkreślić, że stanowią one prawie sześćdziesiąt procent wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w nasionach lnu. Tak dużą zawartością kwasów o m e g a – 3 mogą poszczycić się jedynie ryby morskie. Dzięki kwasom z rodziny omega-3 możliwa jest między innymi prawidłowa budowa tkanki mózgowej oraz właściwe funkcjonowanie hormonów odpowiadających za właściwą przemianę materii, nie bez znaczenia jest zaś i to, że to właśnie one pomagają w obniżaniu cholesterolu.

O skuteczności siemienia lnianego można mówić również dlatego, że w jego skład wchodzi błonnik i to zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. To właśnie ten składnik pomaga wyregulować pracę przewodu pokarmowego, siemię lniane zalecane jest, więc zarówno ofiarom zaparć, jak i osobom, które borykają się z powracającymi biegunkami skutecznie utrudniającymi codzienne życie. Błonnik ułatwia usuwanie z organizmu toksyn, które są zbędnymi produktami przemiany materii, jest przy tym chwalony również, dlatego, że zapewnia nam uczucie sytości.

Innym atutem nasion lnu jest zawartość w ich składzie witamin, których tak często brakuje naszemu organizmowi. Na pierwszy plan wysuwa się witamina E, wartościowa tak z punktu widzenia naszego zdrowia, jak i atrakcyjnego wyglądu. Siemię lniane to jednak również cenne źródło witamin z grupy B, a w dalszej kolejności także cynku, miedzi, chromu i żelaza.

Udostępnij

Zostaw pierwszy komentarz

Obserwuj nas