Witamina D. To właśnie ją określa się często jako witaminę „słońca”. W naszym klimacie, w którym pół roku niebo jest zachmurzone, tym bardziej winno się sięgać po suplementy z tą witaminą.
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), co oznacza że rozpuszcza się w oleju lub tłuszczu i możne być magazynowana w organizmie. Jest w wytwarzana z cholesterolu, kiedy wystawimy skórę na promieniowanie słoneczne. Wyróżniamy jej dwie formy – D3 i D2, które występują w takich pokarmach, jak: tłuste ryby, żółtko jaja, niektóre grzyby. Suplementacja witaminą D to nie tylko zdrowe kości, to także ochrona układu odpornościowego oraz zapora dla nowotworów. Niedobór witaminy D może powodować nie tylko osteoporozę, ale także choroby serca, cukrzycę, depresję.
Zalecane dzienne spożycie :
– 800 IU (20 μg): Niemowlęta 0-12 miesięcy
– 600 IU (15 μg): Dzieci 1-9 lat
– 400 IU (10 μg): Wszyscy powyżej 10 roku życia.

