Odświeża, orzeźwia, leczy…
Mięta to roślina łatwa w uprawie, której regularne spożywanie, korzystnie wpływa na organizm. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób hoduje ją, zwłaszcza w przydomowych ogródkach. A mięta spożywana regularnie korzystnie wpływa nie tylko na procesy trawienne. Korzyści z jej spożywania jest o wiele więcej!
Liście mięty usprawniają pracę jelit, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, a także pobudzają wytwarzanie żółci. Mięta więc stosowana jest przy zaburzeniach trawienia oraz schorzeniach wątroby.
Można stosować ją na dwa sposoby – jako gorącą herbatę albo na zimno, w postaci orzeźwiającego napoju, który pozostawi uczucie świeżości w ustach. Napój ten jednocześnie orzeźwia i zapobiega senności.
Suszone lub świeże liście mięty można dodać do farszu mięsnego, twarogu, ryby czy sałatek. W ten sposób potrawa otrzyma ciekawy aromat i smak. Warto też kilka listków mięty wrzucić do gotującego się mleka. To sposób naszych babć, które w ten sposób zapobiegały zwarzeniu się napoju.
Oprócz tego miętę można spożywać „na surowo”. W tym przypadku najlepszą metodą jest żucie liści, co pomaga na świeższy oddech, a także sprawia, że jama ustna się oczyszcza. Wówczas liści nie trzeba wypluwać, można je połknąć.
Co równie istotne mięta jest bogata w wapń, żelazo, magnez oraz fosfor.