Truskawkowe zdrowie!
Ze świecą szukać osoby, która ich nie lubi. Aż trudno uwierzyć, że te popularne i przepyszne owoce są dziełem… człowieka. Tak, człowieka! Truskawki nie są rośliną rosnącą dziko, powstały poprzez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek i… w mgnieniu oka skradły nasze serca! A co zdrowego kryje się w truskawkach?
Są kopalnią witaminy C. Mają jej w sobie nawet więcej niż słynąca z tego cytryna. W 100 g truskawek znajduje się aż 60 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie – o 10 mniej. W truskawkach jest sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor. Truskawki także „pocieszają” i to nie tylko dlatego, że są słodkie i pyszne. Właśnie dzięki zawartym w nich witaminom z grupy B i magnezowi, działają antydepresyjnie.
„Sercowaty” kształt truskawki podpowiada, że owoce te dzięki swoim właściwościom są przyjacielem tego ważnego organu. Truskawki obniżają poziom złego cholesterolu i utrudniają wchłanianie tłuszczu, a jednocześnie zapobiegają podnoszeniu się poziomu cukru we krwi (oczywiście tylko jeśli jemy je bez dodatku bitej śmietany i cukru!). Ze względu na niski indeks glikemiczny truskawki mogą jeść także diabetycy, ale w niedużych ilościach.
Badania dowiodły, że truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca oraz poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi. Truskawki polecane są też amatorom mięsa, gdyż dzięki zawartości bromeliny świetnie odkwaszają organizm. Działają też odkażająco i odtruwająco.
Cierpiący na schorzenia stawów po truskawkowej kuracji poczują ulgę, gdyż owoce te mają zdolność usuwania kwasu moczowego, podrażniającego stawy.
Wszyscy kochamy truskawki, a one służą naszej urodzie i… zgrabnej sylwetce! Bogactwo minerałów i witamin w tych owocach korzystnie wpływa na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę. Zawarte w owocach pektyny pobudzają także pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Wspomniana wcześniej bromelina ułatwia także spalanie tłuszczu i trawienie białek. Co więcej, truskawki mają działanie żółciopędne, więc przy okazji stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Są także moczopędne (do tego w 90 proc. składają się z wody), więc wspomagając pracę nerek, pomagają uzyskać jednocześnie spadek wagi. Z tego samego powodu truskawki są dobre dla osób z wysokim ciśnieniem.
100 g truskawek to właściwie „nic” dla naszej diety – zawiera tylko 28 kcal. Możemy zatem jeść je nie dość, że bezkarnie, to jeszcze na zdrowie! Ale…
Musimy jednak ostrzec: te uwielbiane przez nas owoce są silnie alergizujące. Z tego powodu absolutnie nie powinniśmy podawać ich dzieciom do drugiego roku życia. Nieco starsze pociechy możemy przyzwyczajać do tych owoców, ale stopniowo. Pierwszy raz nie należy spożywać ich w dużych ilościach. Ostrzeżenie to dotyczy nie tylko dzieci, gdyż nawet u dorosłych truskawki mogą wywołać alergię.