Co zdrowego skrywa dynia? Poznaj jej lecznicze właściwości
Dynia to symbol jesieni! Ale ozdabiając dynią nasz ogród, czy też – ku uciesze dzieci – wycinając z niej „potworki” na Halloween możemy też skorzystać z jej zdrowotnych możliwości!
Właściwości lecznicze mają przede wszystkim pestki, czyli jej nasiona. Świeże pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego, między innymi tasiemcom. Regularne spożywanie pestek dyni zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. Nasiona w 30-40% składają się z oleju, zawierającego dużą ilość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamujących odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy.
W pestkach suszonych znajdują się łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy – selen, magnez, cynk, miedź i mangan. W związku z tym pestki wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry między innymi trądziku, opryszczki, a także przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach.
Kompot z dyni działa jako środek na zaparcia, pod warunkiem, że jest on spożywany na pusty żołądek. Spożywanie gotowanej lub pieczonej dyni zaleca się również chorym na łuszczycę, a okład ze świeżo pokrajanej dyni można stosować przy oparzeniach pierwszego stopnia.