Styl życia

Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią?

 

Jesienią odporność naszego organizmu spada. Przyzwyczajeni do ciepła silniej odczuwamy nagłe ochłodzenie, a nasz organizm słabnie. Wystarczy, że zawieje nas wiatr, a już wieczorem czujemy się osłabieni, senni mamy dreszcze…  No tak – przeziębienie. Lepiej zapobiegać niż leczyć, zatem co pomoże nam wzmocnić odporność, by nie dopuścić do choroby?

Nasz system odpornościowy jest ściśle połączony z układem nerwowym, a więc nasz stan psychiczny nie pozostaje bez znaczenia dla zdrowia fizycznego. Długotrwały stres, brak słońca, przemęczenie osłabiają nasz organizm i sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na wirusy. Stres trudno wyeliminować, ale warto pracować nad jego redukcją. Bardzo ważna jest zatem regeneracja i odpoczynek. Jaki? Taki jaki preferujemy. Dobrze jest jednak uprawiać sport, chodzić na spacer, korzystać z sauny. Ważnym elementem odpoczynku jest spokojny sen (7–8 godzin). Osoby przepracowane i niewyspane łatwiej łapią infekcje.

We wzmacnianiu odporności kluczowe znaczenie ma także właściwa dieta. Powinno się w niej znajdować dużo pokarmów bogatych w witaminę C. Pobudza ona produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami.

Naszymi sprzymierzeńcami są też witaminy: A – która stymuluje produkcję białych ciałek krwi, E – wspiera siły obronne w walce z wolnymi rodnikami i B6 – która zapewnia sprawne działanie systemu odpornościowego. Nasz jadłospis powinien więc być bogaty w warzywa, owoce.

Wspaniałe działanie mają natka pietruszki i kiełki, które są skarbnicą witamin i mikroelementów. Kiełkujące rośliny wytwarzają też chlorofil oraz enzymy wzmacniające i regenerujące organizm. Natka dostarcza niezwykle dużo żelaza. Ważne jest, aby przyjmować je wyłącznie na surowo, bo pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje właściwości odżywcze.

Cebula i czosnek działają z kolei bakteriobójczo, zatem także powinniśmy znaleźć dla nich miejsce w codziennych posiłkach. 1-2 łyżki miodu dziennie dostarczy witamin, mikroelementów, a także cennych enzymów, które mobilizują do walki system odpornościowy. Miód czy imbir rozgrzewa, wzmacnia serce i regeneruje pracę całego organizmu.

Do naszej diety warto też dołączyć zioła wspomagające układ odpornościowy, które nie szkodzą organizmowi i można je przyjmować długotrwale, m.in.:

żeń-szeń – znany głównie jest jako zioło poprawiające pamięć, ale zalecany także w okresach zmniejszonej odporności. Zawiera substancje czynne, tzw. ginsenozydy, które poprawiają zdolności koncentracji oraz zapamiętywania. Wykazują działanie ochronne na tkankę kostną, przyczyniają się bowiem do zwiększenia ilości estrogenów w kościach, co jest niezwykle istotne dla kobiet w okresie menopauzy. Żeń-szeń działa przeciwmiażdżycowo, obniżając stężenie „złego” cholesterolu, przyczyniając się równocześnie do podwyższenia frakcji HDL – „dobrego” cholesterolu. Korzeń obniża także ciśnienie krwi, zapobiega arytmiom serca, obniża stężenie glukozy we krwi, chroni komórki trzustki przed chorobą i dysfunkcjami, pobudza układ odpornościowy po wniknięciu drobnoustroju lub wirusa do naszego organizmu. Co niezwykle istotne ginsenozydy mają hamujący wpływ na podziały komórek nowotworowych, co skutecznie zapobiega rozrostowi oraz przerzutom nowotworów. Żeń-szeń pobudza także metabolizm toksycznych związków w wątrobie, pełni więc działanie silnie ochronne. Służy także skórze, poprawia jej kondycję, hamuje wypadnie włosów, odmładza. Regularnie stosowany dodaje energii, zwiększa możliwości intelektualne i fizyczne oraz odporność na stres. Wzmacnia układ immunologiczny, ale ważne jest aby był on pochodzenia naturalnego! Ten z supermarketu nie ma żadnych wartości!

maca – korzeń tej rośliny już wieki temu był stosowany jako środek wzmacniający. Obecnie jest polecany w stanach wycieńczenia, osłabienia, niedożywienia i obniżonej odporności. Można go stosować w zespole przewlekłego zmęczenia, stresie i depresji. Ale przede wszystkim – jego podstawowa funkcja to wzmocnienie organizmu. Łagodzi dokuczliwe objawy towarzyszące miesiączce i menopauzie. Jest także doskonałym środkiem na potencję i płodność. Jego dobroczynne działanie polega głównie na dostarczeniu organizmowi niezbędnych aminokwasów. Zawiera także bogactwo witamin – A, B1, B2, B6, C i E, oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas i sód. Kapsułki macy znajdziemy w każdym sklepie zielarskim.

różeniec górski (inaczej rhodiola) – fantastycznie wzmacnia odporność organizmu – pomaga chronić ciało przed infekcjami i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak np. zanieczyszczenie środowiska. Różeniec górski łagodzi objawy stresu poprzez równoważenie systemu reagowania na stres w organizmie – ma wpływ na kluczowe neuroprzekaźniki, takie jak serotonina, noradrenalina i na produkcję endorfin. Pomaga przywrócić pełną homeostazę w organizmie. Pomaga również wzmocnić wytrzymałość fizyczną organizmu, dzięki czemu jest bardziej odporny na różne obciążenia, jak np. intensywny wysiłek fizyczny.

miłorząb japoński – wśród licznych korzyści, jakie daje naszemu organizmowi możemy także znaleźć działanie na układ immunologiczny. Ekstrakt z miłorzębu usprawnia pracę serca i poprawia kondycję układu krążenia. Dzięki temu wszystkie komórki organizmu zaopatrzone są w życiodajny tlen: ciało nabiera energii, następuje przypływ sił witalnych oraz widoczna poprawa odporności. Miłorząb japoński działa odżywczo na skórę – ma wpływ na mikrokrążenie skórne i wzmacnia ścianki naczynek krwionośnych, znacznie poprawia jej kondycję. Zażywanie preparatów z miłorzębem powoduje zmniejszenia napięcia obwodowego naczyń krwionośnych, zwiększając ich przepustowość, i tym samym hamują agregację płytek krwi. To z kolei zapobiega udarom mózgu. Miłorząb poprawia również pamięć i koncentrację, a swoje skuteczne działanie zaedzięcza bogactwu silnych substancji bioaktywnych – wyciąg z miłorzębu zawiera ich ponad 60, a są to: flawonoidy i biflawony, terpeny, steroidy, hydroksykwasy.

grzyby shiitake – Nazywane japońskim „eliksirem życia”. Według badań mają działanie immunomodulujące, czyli stymulują układ odpornościowy i wzmacniają go. Mogą nawet hamować jego działanie w razie nadmiernej reakcji immunologicznej. Ponadto regulują czynności samonaprawcze organizmu. Wszystko dzięki zawartej w nich substancji o nazwie lentinan. I najważniejsze – działanie przeciwnowotworowe! Stosowanie kapsułek z wyciągiem z Shitake, bezpośrednio przyczynia się do zwiększenia aktywności naturalnych niszczycieli komórek rakowych oraz wspomaga działanie układu immunologicznego. Pomagają one walczyć z rakiem piersi, nowotworem układu trawiennego, nowotworem płuc, raka żołądka, jelita grubego. Ponadto grzybki Shitake wspomagają chemioterapię i radioterapię, zmniejszając możliwość wystąpienia przerzutów, a zawarta w nich substancja – lentinian, hamuje rozrost komórek rakowych aż o 60-80%,

rokitnik – jego zbawienne działanie na układ immunologiczny wynika z tego, iż roślina ta jest prawdziwym skarbcem witaminy C. 100g tej rośliny przewyższa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Co więcej, witamina C w rokitniku jest tak trwała, że nie ginie podczas gotowania ani przetwarzania. Rokitnik to także bogactwo prowitamin A, E, K, kwasu foliowego, karotenoidów, fitosteroli, kwasów organicznych. Leczy m.in.: choroby skórne, płucne, reumatyczne czy chociażby uciążliwe hemoroidy (liście rośliny mają właściwości odkażające i tamujące krwawienie oraz mocne właściwości przeciwzapalne). Chroni wątrobę, pomaga w szybszej regeneracji jej komórek.

Dodaj komentarz

Gazeta-Wieczór-Pomorze