Dieta na czas chłodów. Co jeść jesienią i zimą?
O tej porze roku nasza dieta bardzo często staje się uboga w warzywa. Wiąże się to szczególnie z ich sezonowością. Warto pamiętać jednak, że od naszej diety zależy stan organizmu oraz podatność na choroby. Co zatem spożywać zimą?
Jedz produkty mleczne fermentowane, a więc kefiry, jogurty i maślanki. Zawierają bakterie probiotyczne, które wzmacniają florę bakteryjną i działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Nie zapomnij o orzechach i jedz te, które lubisz najbardziej. Dodawaj je do porannej owsianki lub zjedz garstkę jako przekąskę. Mają w sobie witaminę E, która działa przeciwutleniająco i cynk, który wzmacnia odporność.
Jedz owoce, nie sztucznie wyhodowane truskawki, które czasem pojawiają się w supermarketach, ale jabłka, gruszki, cytryny, pomarańcze, kiwi. Po owoce lata sięgniesz w maju i czerwcu. Jedz szpinak, paprykę, włoszczyznę, która w zupie rozgrzewa w zimowe dni, brokuł i kalafior – warzywa, które bardzo dobrze sprawdzają się przy dietach odchudzających, buraki, mające mnóstwo kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Sok z buraków zapobiega anemii, ma silne działanie antynowotworowe i neutralizuje rozwój wolnych rodników. Nie zapominaj o najzdrowszym warzywie, jakim jest niewątpliwie kapusta.